Які інструменти для заточки варто купити для домашнього використання?

okipka

New member
Підкажіть, хто чим точить ножі вдома? Уже кілька разів купував дешеві точилки з маркетплейсів, але результат дивний: лезо ніби гостре перші пару днів, а потім ріже ще гірше, ніж до заточки. Хотілося б знайти нормальний варіант для кухні та кількох складних ножів, без складних професійних систем і зайвого геморою. Цікавить щось адекватне по ціні та зручне для домашнього використання.

edvardjilо

New member
Після кількох невдалих покупок я зупинився на ручній системі з фіксованим кутом і набором каменів різної зернистості. Спочатку думав, що це все занадто заморочено, але за вечір реально розібратись. Для кухонних ножів вистачає середнього та фінішного каменя, а для туристичних беру ще грубіший абразив. Електричні варіанти взагалі не зайшли, бо надто швидко з’їдають метал. Ще рекомендую купити шкіряний ремінь для доведення — після нього кромка значно акуратніша і довше тримає гостроту.

gagav

New member
У мене вдома вже зібралась маленька колекція різних точилок, бо постійно готую і ножі тупляться дуже швидко. Перепробував роликові варіанти, дешеві кишенькові точилки та навіть електричну машинку, але найбільш адекватно показала себе система з каменями та фіксацією кута. Для домашніх задач цього вистачає з головою, плюс легше контролювати процес і не сточувати зайвий метал. Коли почав шукати нормальні інструменти для заточування ножів https://alternativamarket.com.ua/instrumenty-dlia-zatochuvannia/ , довго лазив по форумах і порівнював різні магазини, бо вибір зараз величезний і половина товарів виглядає сумнівно. У результаті кілька знайомих порадили Alternativamarket, там хоча б є нормальний вибір без відвертого дешевого мотлоху, плюс можна підібрати і прості набори для кухні, і більш серйозні штуки для тих, хто хоче навчитися нормально точити вручну. Я там брав камені та направляючу, усе приїхало без сюрпризів, і по факту користуюсь уже давно.

edvardjilо

New member
Для початку не варто брати найдорожчі системи, краще знайти універсальний комплект із направляючою та кількома абразивами. Ще важливий момент — не поспішати під час роботи, бо неправильний кут псує ріжучу кромку швидше, ніж тупий ніж. Я собі так зіпсував один хороший ніж, поки вчився.

Сверху